چند اقدام فوری هنگام برق گرفتگی !
یادگیری چند اقدام فوری هنگام برق گرفتگی
برق گرفتگی گاهی همراه با سوختگی و گاهی هم بدون علامت است. اگر فردی دچار برق گرفتگی شد برای کاهش آسیب ها باید اقدامات اورژانسی را بدانید و انجام دهید.
خطر حاصل از برق گرفتگی بستگی به نوع ولتاژ برق و میزان آن، چگونگی انتقال آن به بدن و سلامت کلی فرد و همچنین سرعت بالای درمان دارد. برق گرفتگی می تواند عاملی برای سوختگی باشد. گاهی اوقات هم هیچ علامت خاصی را در بدن به جای نمی گذارد.
در هر دو مورد برق گرفتگی می تواند عاملی برای آسیب به اعضای درونی بدن، مشکلات قلبی و دیگر جراحات شود. گاهی اوقات در بعضی از شرایط حتی برق گرفتگی های کوچک هم می تواند منجر به مرگ شود.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
چنانچه در بخش بهداشت و سلامت عنوان شده است فردی که به دلیل برق گرفتگی آسیب دیده است، در هر شرایطی باید به پزشک مراجعه کند.
هشدار
اگر فرد برق گرفته، هنوز هم با جریان برق ارتباط دارد، هرگز بدن او را لمس نکنید.
اگر منبع برق گرفتگی از طریق سیم با ولتاژ بالا بوده است، حتماً با اورژانس تماس بگیرید.
هرگز به سیم با ولتاژ بالا تا زمان قطع منبع برق نزدیک نشوید. حداقل 6 متر از این سیم و محل مورد نظر فاصله داشته باشید زیرا ممکن است که این سیم ها پرش داشته و جرقه بزنند.
شخص دچار برق گرفتگی را تکان ندهید، مگر این که واقعاً نیاز اورژانسی به کمک داشته باشد.
اقدامات زیر را قبل از رسیدن اورژانس انجام دهید:
حتماً منبع برق را قطع کنید
اگر دوشاخه دستگاه آسیب ندیده است، دستگاه را از برق بکشید و یا از طریق جعبه مینیاتوری، جعبه فیوز یا سوییچ خارجی آن را خاموش کنید. اگر انجام این کار برایتان امکان پذیر نیست، دورتر از منبع برق بایستید و از اجسامی که برق را انتقال نمی دهند، مثل پلاستیک یا چوب خشک استفاده کنید و فرد را از جریان برق جدا کنید.
اگر ولتاژ بالا بود، شرکت برق محلی باید آن را خاموش کند. هنگام احساس سوزش و مورمور در پاها و بدن خود را نجات دهید و تلاش نکنید شخص دیگری را از جریان برق جدا کنید. یک پا را به یک مکان امن تکیه دهید و منتظر شوید جریان قطع شود. اگر سیم برق روی ماشینتان افتاد، داخل اتومبیل بمانید تا انفجار یا آتش سوزی شما را تهدید نکند.
CPR انجام دهید
اگر فرد هیچ علائم حیاتی مثل تنفس، سرفه یا حرکت را نداشت، عمل احیا را انجام دهید. برای کودکان، CPR مخصوص کودکان و برای بزرگسالان CPR مخصوص بزرگسالان را انجام دهید.
مانع از لرز فرد شوید
اجازه ندهید فرد آسیب دیده احساس سرما و لرز کند چرا که وضعیت جسمی او را ضعیف تر میسازد.
سایر آسیب ها را بررسی کنید
اگر فرد دچار سوختگی شده بود، ناحیه سوخته شده را با باند و گاز استریل کنید و از یک پارچه تمیز برای انجام این کار کمک بگیرید. مراقب باشید که روی ناحیه سوخته شده، پتو یا حوله قرار ندهید زیرا به پوست فرد می چسبد.
اگر فرد خونریزی داشته باشد، روی زخم را فشار دهید و اگر جراحت روی دست و پا باشد عضو را بالا نگه دارید.
منتظر رسیدن اورژانس باشید
پزشک ممکن است آزمایش خون، آزمایش ادرار، سی تی اسکن یا MRI سوختگی، شکستگی، دررفتگی، الکتروکاردیوگرافی – ECG را تجویز نماید و آسیب ها و صدمات را بررسی کند.
برخی از نکات مهم حین برق گرفتگی
تا زمانی که مطمئن نشده اید که منبع برق قطع شده است، به فرد اسیب دیده دست نزنید.
مراقب مکان های خیس مثل حمام باشید، زیرا آب جریان برق را عبور می دهد.
تا جایی که می توانید محل سوختگی را خنک نگه دارید اما حتما باید مطمئن باشید که جریان برق قطع شده است.
هرگز به سوختگی، پماد یا روغن نزنید.
اگر فرد از ارتفاع به زمین افتاده است، او را تکان ندهید زیرا احتمال آسیب دیدگی نخاعی وجود دارد.
در صورتی که احساس کردید ثابت ماندن او باعث آسیب دیدگی بیشتر می شود، جابجایش کنید. مثلاً ممکن است روی یک جسم خطرناک افتاده باشد که در چنین حالتی بهتر است او را به یک نقطه امن برسانید.
حتما با شخص آسیب دیده با آرامش صحبت کنید و به او استرس وارد نکنید.
شرایط حساس و اورژانسی
بروز هریک از علائم عنوان شده در ادامه، به نوعی هشدار و جزو شرایط اورژانسی محسوب می شود.
سوختگی شدید
سردرگمی
مشکلات تنفسی
مشکلات ضربان قلب
درد و انقباض عضلانی
تشنج
کاهش یا از دست دادن هوشیاری
ایست قلبی
منبع: نمناک