علت موج دار و برجسته شدن ناخن ها؟
علت موج دار و برجسته شدن ناخن چیست؟
برجسته شدن ناخن
ناهنجاریهای ناخن معمولاً با برجستگیهایی موج دار با اشکال نامنظم، به صورت عمودی، عرضی یا افقی روی سطح ناخن مشخص میشوند. به طور کلی، اختلال برجسته شدن روی تمام ناخن های هر دو دست تأثیر می گذارد. اگر شما هم با مشکل موج دار شدن ناخن مواجه هستید بهتر است ادامه این پست طبینجا را از دست ندهید.
برجسته شدن ناخن
ناخن های مواج می توانند نشانه یا جزو علائم شرایط گذرا، عوامل محیطی یا بیماری های مبتنی بر ایمنی مانند آرتریت روماتوئید و لیکن، اختلالات متابولیک، سوء تغذیه یا بیماری های قارچی باشند. آنها همچنین می توانند با افزایش سن تغییر کنند. با افزایش سن، سطح چربی های طبیعی و رطوبت در صفحات ناخن کاهش می یابد و بنابراین با افزایش سن، برجستگی های سطح ناخن برجسته تر به نظر می رسند.
انواع برجستگی سطح ناخن
خطوط طولی ناخن. ناخن های ما به طور طبیعی با افزایش سن دچار برجستگی های عمودی جزئی می شوند. با این حال، برجستگی های شدید و برجسته می تواند نشانه کم خونی فقر آهن باشند. کمبودهای تغذیه ای، مانند کمبود ویتامین A، ویتامین B، ویتامین B12 یا کراتین می تواند منجر به برآمدگی طولی ناخن شود. تغییرات هورمونی نیز می تواند باعث ظاهر شدن این برجستگی ها زبر مانند روی ناخن گردند.
ناخن قاشقی شکل. این انحنای غیر طبیعی وضعیت ناخن دست با اشکال غیر طبیعی، کویلونیشیا نامیده می شود. ناخن هایی که به شکل «قاشقی» به سمت بالا خم می شوند، دارای نوعی کویلونیشیاس هستند که نشان دهنده کمبود ویتامین B12 یا کم خونی ناشی از فقر آهن می باشند. تزریق ویتامین B12 به بهبود این وضعیت کمک می کند.
خطوط بیو ناخن. خطوط بیو روی ناخن به صورت شیار یا برجستگی های افقی یا فرورفتگی در ناخن ظاهر می شوند و می توانند روی یک یا چند انگشت خود را نشان دهند. این خطوط ممکن است به دنبال آسیب به ناخن، مانند ضربه چکش، یا بیماری همراه با تب بالا ایجاد شوند. دیابت، بیماری کلیوی، پسوریازیس، بیماری تیروئید، سوء تغذیه یا کمبود روی و گاهی اوقات در بیمارانی که تحت شیمی درمانی هستند نیز می تواند باعث ایجاد خطوط Beau گردند.
علت برجسته شدن سطح ناخن
در حالی که ناهنجاری های ناخن اغلب نشانه عفونت قارچی یا آسیب ناخن هستند، با این وجود گاهی اوقات می توانند نشان دهنده یک بیماری زمینه ای شدیدتر باشد. بیماری های اصلی مرتبط با مشکلات ناخن های مواج شامل موارد زیر می گردد:
سندرم باشان
بیماری داریر
کم خونی
درماتیت
پسوریازیس
تومورها
استئوونیکو دیسپلازی ارثی، همچنین به عنوان سندرم کشکک ناخن (NPS) شناخته می شود.
اختلالات خوردن (پرخوری عصبی، بی اشتهایی عصبی)
اختلالات گوارشی مانند بیماری کرون، سلیاک و کولیت اولسراتیو
آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی)
بیماری عروق محیطی
کم کاری تیروئید
سندرم هیپو دنشیا دیسپلازی ناخن
لیکن پلان
اونیکوفاژیا
اگزما
مخملک
سرخک
اوریون
پنومونی
قرار گرفتن در معرض سرمای شدید
حمله قلبی
ترومبوز عروق کرونر
بیماری کاوازاکی
سیفلیس
کم کاری پاراتیروئید
به خاطر داشته باشید که این لیست جامع نیست و همیشه توصیه می شود در مورد هر گونه سوال، نگرانی یا در صورت تداوم علائم با پزشک مشورت کنید.
شما می توانید با متخصصین پوست و موی طبینجا بصورت آنلاین مشورت نمایید.
درمان مواج شدن ناخن
با تمیز، هیدراته نگه داشتن ناخن ها و استفاده از پمادها و لوسیون های مفید، فرد می تواند تا حدودی علائم کلی بهبود را مشاهده کند. با در نظر گرفتن علائم و نشانههای تشخیصی مختلف ناهنجاریهای ناخن علاوه بر سبک زندگی، رژیم غذایی، سابقه خانوادگی، سابقه پزشکی، عوامل محیطی، میتوان یک برنامه درمانی تنظیم کرد. حتی در برخی از موارد عدم درمان به موقع می تواند منجر به عوارض و آسیب دائمی شود.
درمان خانگی ناخن های مواج
گزینه های درمانی برای ناخن های مواج بسته به علت نشانه یا علائم متفاوت خواهند بود. تماس با پزشک برای معاینه بیشتر و درمان های موثرتر توصیه می شود.
به طور کلی، استفاده از پمادها و لوسیون های مبتنی بر روغن های گیاهی طبیعی، ناخن ها را نرم و هیدراته کرده و به بهبودی آنها کمک می کند. مصرف مکمل های بیوتین (ویتامین H متعلق به ویتامین ب کمپلکس و همچنین با نام ویتامین B8) با تجویز پزشک و مصرف غذاهای حاوی بیوتین بالا مانند سبزیجات برگ سبز، برنج قهوه ای، تخمه آفتابگردان، جگر، پنیر، سویا و سیب زمینی شیرینی می تواند به بهبود مقاومت ناخن کمک کند. سایر داروهای ساخته شده از سیلیکون طبیعی یا گوگرد آلی نیز برای روند درمان مفید تلقی می شوند.
پوشیدن دستکش قبل از فرو بردن دست ها در آب یا قبل از تماس با مواد شیمیایی خشن ممکن است مفید باشد. همچنین بهتر است از نگه داشتن طولانی مدت دست ها در آب یا استفاده از لعاب و حلال خودداری شود.
چه زمانی باید به دکتر مراجعه کنیم؟
داشتن ناخن های برجسته و مواج یک اورژانس پزشکی محسوب نمی شود. با این حال، فرد باید فوراً برای تشخیص، در مورد هر گونه شرایط پزشکی که ممکن است با این اختلال همراه باشد یا در مواردی که علائم جدی مانند کم آبی بدن، گیجی، تشنج یا مشکل در تنفس را شامل می شود، با پزشک تماس بگیرد.