انسولین در چه شرایطی فاسد می شود؟
انسولین در چه شرایطی فاسد میشود؟
بسیاری از افراد شرایط نگهداری انسولین را نمیدانند و در نگهداری آن با مشکل مواجه هستند، در ادامه از راهکارها و شرایط نگهداری از انسولین در مسافرت و موقعیت های مختلف مطلع خواهید شد.
در این قسمت قانون های عمومی وجود دارد که برای نگهداری انسولین ، بهترین می باشد :
- همه انسولین ها به دمای بیش از حد بالا و یا کم حساس هستند. زمانی که نسخه انسولین را دریافت می کنید ، باید کل پک آن را داخل یخچال قرار دهید.
- زمانی که سوزن یا سرنگ روی آن را باز می کنید ، حتما در جایی یادداشت کنید که چه تاریخی آن را باز کرده بودید ، این کار به شما کمک می کند که بدانید چه زمانی نباید از آن استفاده کنید و 28 روز بعد از باز کردن ، انسولین را دور بیاندازید.
- زمانی که انسولین را باز کردید ، باید آن را در یخچال و یا دمای اتاق نگهداری کنید. البته استفاده از انسولینی که در یخچال بوده است ، کمی دردناک اتر از انسولین های دیگر می باشد.
- سرنگ آن را نیز تا زمان باز کردن در یخچال قرار دهید و بعد از باز شدن می توانید آن را در دمای نگهداری کنید.
- حتما از پزشک خود در مورد مراقبت های خاص و مدت زمان عمر این داروها سوال کنید زیرا بعضی از انسولین ها فقط تا 10 روز جوابگو هستند.
- اگر شک دارید که انسولین شما داخل یخچال بوده است یا خیر ، بهتر است که ریسک نکرده و از آن استفاده نکنید و اگر انسولین را در یک دمای سرد مثلا در یک روز برفی که آن را در داخل ماشین خود تا خانه آورده اید، مانده باشد، بعد از آن نیز حتما باید آن را داخل فریزر قرار دهید و البته که می توان آن را در یخچال نیز فریز کرد. تحقیقات نشان می دهد که یخچال های خانگی و معمولی ممکن است که دچار نوسانات دمایی غیر منتظره شوند. برای این که مطمئن شوید که یخچال شما یک دمای ثابت و پایدار دارد و هیچ وقت به دمای زیر فریز افول نمی کند ، حتما یک ترمومتر را درون آن قرار دهید تا دمای ثابت 39 درجه فارنهایت یا 4 درجه سلسیوس را نگه دارد.
- انسولین به دمای بالا و گرم حساس است و بنابراین نباید آن را در دمای بالا قرار دهید. این اتفاق معمولا در تابستان بیشتر رخ می دهد زیرا ممکن است که انسولین به مدت چند ساعت در ماشین بماند.
- قرار گرفتن در معرض نور خورشید نیز کیفیت انسولین را کاهش می دهد.
- اگر دمای اتاق زیر25 درجه باشد می توان انسولین را در این اتاق نگهداری نمود.
- در صورت نیاز به حمل و نقل در فصل گرما یا در شریط دمایی بالاتر دمای اتاق از کیف های خنک کننده استفاده نمائید.
- همیشه باید خودتان تاریخ انقضا را بررسی کنید.
- قبل از قرار دادن داخل یخچال یا هر جای دیگری تمام جزئیات را به خاطر بسپارید تا در صورت هرگونه تغییری مثل تغییر رنگ سریعا متوجه شوید.
منظور از انسولین باز شده چیست ؟
همان گونه که گفتیم مراقبت از انسولین بازشده کمی متفاوت تر است اما انسولین باز شده یعنی چه ؟
انسولین باز شده به این معنا نیست که آن را از جعبه خارج کرده باشید . باز شدن به معنای خارج کردن کلاهک انسولین و درپوش لاستیک پانچ شده می باشد. آمپول و سرنگ نیز برای نگهداری نیازهای متفاوتی دارند که این تفاوت ها ممکن است که کمی شما را گیج کند و پس بنابراین بسیار مهم است که با محصولات انسولینی که استفاده می کنید، آشنا باشید.
آمپول باز شده به چه معناست ؟
زمانی که آمپولی پانچ نشده باشد ، یعنی باز است. زمانی که سوزن به آن چسبیده است، باز است. حال این آمپول ها باید در دمای کنترل شده اتاق نگهداری شوند. بدون توجه به این که کجا هستند، باید 28 روز بعد دور انداخته شوند و انسولین نگهداری شده در یخچال نیز قبل از تزریق باید به دمای اتاق برسد.
سرنگ :زمانی که برای اولین بار از انسولین استفاده می کنید ، نباید آن را داخل یخچال قرار دهید. به جای آن بهتر است که آن را در دمای کنترل شده اتاق بگذارید. تعداد روزهایی که می توانید از آن ها استفاده کنید ، بستگی به نوع سرنگ دارد و حتما با پزشک در این باره صحبت کنید. سرنگ ها بین 7 الی 28 روز می توانند در دمای کنترل شده اتاق نگهداری شوند و تعداد این روزها بستگی به نوع سرنگی دارد که استفاده می کنید.
نکات مهم در مورد نگهداری انسولین
بسیار مهم است که نوع انسولین خود را بشناسید و باید ببینید که انسولین شما شفاف است یا کمی مات می باشد. زمانی که بطری آن را برای استفاده آماده می کنید ، باید موارد زیر را چک کنید :
- NPH آن باید بعد از رول کردن سرنگ و یا بطری کمی مات و به تیرگی بزند . تمام انسولین های دیگر نیز شفاف هستند. اگر انسولین شما جزء این دو نوع نیست ، از آن استفاده نکنید و آن را به داروخانه پس دهید.
-ویال ها و قلم های انسولین باز نشده را باید در دمای 2-8 درجه و در یخچال نگهداری شوند اما پس از باز شدن نیازی به نگهداری در یخچال نیست.
- اگر انسولین در معرض نور خورشید قرار گرفته باشد گاه به رنگ قهوه ای تغییر می کند. در این صورت دیگر مجاز به استفاده نمی باشید.
-یخ زدن موجب صدمه دیدن انسولین می شود ، بنابراین نباید انسولین در قسمت جایخی یخچال قرار داده شود.
- انسولین را تکان ندهید :به آرامی آن را رول کرده ویا بچرخانید و آن را با حرکات شدید بالا پایین نکنید و اگر این نکات را رعایت نکنید، کیفیت آن پایین می آید.
- اگر توده ای را در انسولین مشاهده می کنید ، یعنی این که مواد آن در گوشه ای جمع شده اند ، از آن استفاده نکنید.
راهکارهای نگهداری از انسولین در مسافرت
موارد زیر را برای نگهداری از انسولین در سفر رعایت کنید :
- انسولین را از دمای خیلی سرد یا خیلی گرم دور کنید :گرمای بالای 80 درجه فارنهایت یا دمای زیر 36 درجه فارنهایت به انسولین آسیب می زند. انسولین را در ماشین پارک شده با دمای محبوس نگه ندارید.
- هنگام مسافرت با اتوبوس ، قطار یا هواپیما ، انسولین و دیگر داروهای دیابت را داخل کیف بگذارید و بهتر است که از کیسه یا ظروف در بسته ناهار استفاده کنید.
- در امنیت فرودگاه ، انسولین ها را در پکیج اصل خود همراه با نسخه قرار دهید :حتما دست نوشته ای از پزشک همراه داشته باشید که باید دارو را برای دیابت با خودتان به سفر ببرید.
- از قرار دادن انسولین در قسمت بار خودداری نمایید. این نکته در مورد مسافرت با هواپیما بیشتر اهمیت دارد چرا که در ارتفاعات بالا ممکن است انسولین در قسمت بار هواپیما یخ بزند.
نگهداری انسولین
نکات مهم :
انسولین های موجود به شکل محلول مایع یا سوسپانسیون در دسترس بیماران قرار دارد ، به جز انسولین رگولار که به شکل وریدی و عضلانی نیزاستفاده می شود ، انواع دیگر به صورت زیر جلدی تزریق می شوند.
انسولین در نواحی مختلف شکم، قسمت بالایی بازو، قسمت بالایی پا یا باسن می تواند تزریق گردد. بهتر است در هر بار تزریق ، نواحی مختلف بدن استفاده شود، به عبارتی در هر بار تزریق باید تقریبا 3 سانتی متر از محل قبلی فاصله بگیرید و یا یک ناحیه دیگر را برای تزریق در نظر بگیرید و تنها یک محل را برای استفاده از انسولین استفاده نکنید.