وجود خون در ادرار نشانه چیست ؟
وجود خون در ادرار نشانه چیست
وجود خون در ادرار و دفع لخته خون یکی از موارد اورژانسی کلیه و مجاری ادراری است که نیاز به مراجعه فوری به متخصص اورولوژی و بررسی علل این عارضه دارد؛ زیرا ممکن است نشانهای از یک بیماری حاد باشد و در صورت عدم درمان فوری، فرد را با عوارض جبران ناپذیری مواجه نماید.
طیف گستردهای از عوامل، میتوانند موجب خون در ادرار شوند که عفونتها، سنگها، التهابات پروستات، التهابات کلیه (گلومرولونفریت)، مصرف برخی داروها و ... نیز میتوانند موجب وجود خون در ادرار شوند. در ادامه به توضیح برخی از این عوامل خواهیم پرداخت.
عفونت دستگاه ادراری (UTI)
یکی از شایع ترین مشکلات دستگاه ادراری، و عامل وجود خون در ادرار، عفونت است. این عارضه، جزو موارد اورژانسی کلیه و مجاری ادراری است؛ زیرا در صورت عدم درمان به موقع، میتواند فرد را با مشکلات بیشتر و بزرگتری روبه رو کند. هر فرد در هر سنی میتواند به عفونت دستگاه ادراری مبتلا شود ولی زنان بیش از مردان در ریسک ابتلا به این بیماری قرار دارند. در موارد نادری ممکن است عفونت دستگاه ادراری، بدون علامت باشد ولی معمولاً علائمی مانند تکرر ادرار، سوزش ادرار، وجود خون در ادرار و دفع ادرار دردناک از نشانههای رایج این بیماری است. عفونت دستگاه ادراری، خود به سه بخش عمده تقسیم میشود که عبارتند از:
عفونت مجرای پیشاب یا اورتریت که ملتهب شدن مجرای پیشاب (مجرایی که ادرار را از بدن خارج میکند) را موجب میشود.
عفونت مثانه یا سیستیت که شایع ترین نوع عفونت دستگاه ادراری است.
عفونتهای کلیه یا پیلونفریت که نوع جدی تری از عفونتهای دستگاه ادراری میباشند.
سنگهای دستگاه ادراری
سنگهای دستگاه ادراری از جنس مواد داخل ادرار بوده و ممکن است در هر قسمت دستگاه ادراری از کلیه گرفته تا مثانه دیده شوند. اندازه این سنگها ممکن است کوچک یا بزرگ باشد؛ همچنین یک سنگ به تنهایی یا چند سنگ تشکیل شده باشد. سنگهای کلیوی در سنین میان سالی و در مردان بیش از زنان شکل میگیرند؛ و احتمال عود ایجاد سنگ نیز وجود دارد. از علائم سنگهای دستگاه ادراری میتوان به مواردی مانند تهوع و استفراغ، درد شدید در کمر و شکم و وجود خون در ادرار که ممکن است فقط با میکروسکوپ دیده شود یا به وضوح موجب قرمزی ادرار شود، اشاره کرد.
در مورد راههای درمان اختلال نعوظ بیشتر بدانید
التهابات پروستات
التهاب پروستات یا تورم این غده، زمانی ایجاد میشود که تجمع فراوان مایع در پروستات اتفاق میافتد. در مردانی که به التهاب پروستات دچار شدهاند، ممکن است خون در ادرار دیده شود. البته این عارضه، علائم دیگری هم دارد که شایع ترین آنها عبارتند از:
سوزش ادرار
ادرار قطره قطره یا با تأخیر
تکرر ادرار و نیاز فوری به دفع ادرار
احساس درد در آلت تناسلی یا بیضهها
انزال دردناک
التهابات کلیه (گلومرولونفریت)
این عارضه، به بیماری کلیوی (معمولاً در هر دو کلیه با هم) گفته میشود که با التهاب رگهای خونی کوچک کلیهها همراه است. با وجود اینکه یکی از علل اصلی وجود خون در ادرار، التهاب کلیه است، ولی مبتلایان به این بیماری، همیشه با وجود خون در ادرار مواجه نیستند. تشخیص علت گلومرونفریت(GN) بسیار اهمیت دارد، زیرا نتایج و درمان در انواع مختلف آن، متفاوت است.
متخصصین کلیه و مجاری ادراری توصیه میکنند، هرگونه تغییر در ادرار را جدی بگیرید و در صورت تغییر رنگ ادرار، حتماً به پزشک مراجعه نمایید.
داروها
داروهایی مانند اسپرین، دیکلوفناک، وارفارین، داروهای ضد سرطان و ... هم میتوانند موجب شوند، خون در ادرار دیده شود.