تزریقات درمنزل اصفهان| خدمات پزشکی و پرستاری | ققنوس

خدمات پزشکی و پرستاری درمنزل| 09132867163 | پزشک عمومی و متخصص | تزریقات وپانسمان|بخیه و کشیدن بخیه | سونداژ|NG TUBE| لوازم مصرفی بیمار مثل کپسول اکسیژن - تخت - تشک مواج - گلوکومتر - عصا واکر و...

تزریقات درمنزل اصفهان| خدمات پزشکی و پرستاری | ققنوس

خدمات پزشکی و پرستاری درمنزل| 09132867163 | پزشک عمومی و متخصص | تزریقات وپانسمان|بخیه و کشیدن بخیه | سونداژ|NG TUBE| لوازم مصرفی بیمار مثل کپسول اکسیژن - تخت - تشک مواج - گلوکومتر - عصا واکر و...

تزریقات درمنزل اصفهان| خدمات پزشکی و پرستاری |  ققنوس

خدمات پزشکی و پرستاری درمنزل شامل : پزشک عمومی و متخصص |تزریقات وپانسمان |کپسول اکسیزن |تخت|تشک مواج |گلوکومتر|عصا| واکرو کلیه لوازم مصرفی و غیر مصرفی... |مدیریت زخم های دیابتی و بستر| بخیه کردن و کشیدن بخیه |سونداژ مثانه ومجاری ادرار| NG Tube ||مراقبت از بیمار درمنزل وبیمارستان |گرفتن نمونه خون و ازمایش کرونا و ارسال به ازمایشگاه- تلفن هماهنگی 09132867163 و 09338726683

۳ مطلب در آبان ۱۴۰۳ ثبت شده است


آیا تزریق در زانو مفید است ؟

تزریق در زانو


 تقریباً یک‌هفتم افرادی که تشخیص داده می‌شود اوستئوآرتریت زانو دارند، با هدف درمان، تزریقی در ناحیه زانو انجام می‌دهند تا دردشان بهتر شود؛ دردی که گاهی واقعاً طاقت‌فرساست.

اما مطالعات اخیر دریافته‌اند بیشتر این تزریق‌ها در واقع تأثیر چندانی در بهبودی وضعیت بیمار ندارند و فقط اندکی مؤثرند

 

تزریق به زانو تقریباً خطری ندارد و دارای عوارض جانبی ناچیزی است و می‌تواند تا حدی کمک‌کننده باشد، ضمن اینکه گزینه جالب دیگری نداریم!

 

در دستورالعمل‌های سال 2021 که توسط انجمن جراحان ارتوپد ارائه شد، استفاده از نوعی تزریق (کورتیکواستروئیدها) توصیه و تزریق‌های HA رد شدند. دو نوع دیگر تزریق (PRP و تزریق سلول‌های بنیادی) به طور کامل مورد تأیید سازمان غذا و دارو نیستند.


کورتیکواستروئیدها

 

بعد از کاهش وزن و ضدالتهاب‌ها و ورزش، کورتیکواستروئیدها معمولاً گزینه بعدی برای درمان زانودرد هستند.

آمپول‌های کورتیکواستروئید ترکیبی از کورتیزون استروئید و یک عامل بی‌حس‌کننده‌اند که برای تسکین فوری و موقتی در زمان زانودرد شدید به زانو تزریق می‌شوند.

آیا این تزریق‌ها مؤثرند؟

بله، این آمپول‌ها مانند آب روی آتش عمل می‌کنند و معمولاً در عرض 48 ساعت برای کاهش درد و التهاب در اطراف مفصل زانو اثر می‌گذارند. مطالعات نشان می‌دهند کورتیکواستروئیدها می‌توانند تسکین مؤثری برای کوتاه‌مدت باشند، البته عده‌ای از افراد مدت طولانی‌تری تسکین را احساس خواهند کرد.

چیزی که باید بدانید:

کورتیکواستروئیدها معمولاً تا چهار بار در سال قابل تزریق‌اند و هر چند نسبتاً بی‌ضرر و مؤثرند اما استفاده زیاد از آنها می‌تواند منجر به ازبین‌رفتن غضروف زانو شود.

افرادی که دیابت یا دیگر بیماری‌های متابولیکی دارند باید نسبت به این مسئله آگاه باشند که این آمپول‌ها می‌توانند سطح قند خون را بالا ببرند.

 

هیالورونیک اسید

 

هیالورونیک اسید یک نرم‌کننده طبیعی است که شبیه مایع مفصلی در یک مفصل زانوی سالم عمل می‌کند.

به‌طورکلی هفته‌ای یک‌بار و به مدت 3تا 5 هفته تزریق می‌شود.

ژل هیالورونیک اسید مانند جاذب ضربه عمل کرده و در اطراف زانو فضایی به‌عنوان ضربه‌گیر ایجاد می‌کند و باعث می‌شود استخوان‌ها با درد کمتری به هم سابیده شوند.

آیا مؤثر است؟

بله، بیمارانی که با درد خفیف تا متوسط زانو مراجعه می‌کنند، با استفاده از آمپول هیالورونیک اسید تقریباً دو تا سه ماه تسکین خواهند داشت که البته یکی دو هفته طول می‌کشد تا بهبودی کم‌کم احساس شود.

بر اساس یک سری از یافته‌ها هیالورونیک اسید تنها چند روز بعد از تزریق در مفصل می‌ماند و در واقع چند روز بعد هیچ اثری از این ماده وجود ندارد؛ بنابراین خیلی از پزشکان می‌گویند مطمئن نیستند که آیا هیالورونیک اسید اصلاً تأثیری دارد یا نه یا چگونه اثر می‌گذارد، به‌هرحال مطالعات و تحقیقات هنوز کافی و قوی نیستند.

 

پی‌آرپی یا پلاسمای غنی شده از پلاکت (PRP)

 

تزریق پی‌آرپی به این صورت است که خون فرد گرفته شده و سپس پلاسمای آن که غنی از پلاکت است با سانتریفیوژ از دیگر قسمت‌های خون جدا می‌شود. این میزان پلاکت خون در ترکیبی جدید می‌تواند 5 تا 10 برابر غنی‌تر از حالتی باشد که به طور نرمال در خون وجود دارد. محققان می‌گویند این آمپول می‌تواند به التیام و کاهش التهاب کمک کرده و درد را کاهش دهد.

آیا مؤثر است؟

تحقیقات در مورد میزان مؤثربودن پی‌آرپی برای زانودرد همچنان ادامه دارد؛ اما تاکنون چندین مطالعه دریافته‌اند پی‌آرپی دارای قدرت التیام بیشتری نسبت به تزریق هیالورونیک اسید می‌باشد. طبق گزارش‌ها، پی‌آرپی حدوداً یک سال می‌ماند و درد و عملکرد زانو بهتر می‌شود.

اما همه پی‌آرپی‌ها یکسان نیستند. پلاکت‌ها و فاکتورهای رشد در خون بر اساس زمان روز، آخرین غذایی که خورده‌اید ، هورمون‌ها، ورزش و دیگر فاکتورها نوسان دارند. در نتیجه ترکیب پی‌آرپی می‌تواند هر روز تغییر کند، حتی اگر خون از همان بیمار گرفته شود.

تزریق پی‌آرپی باید توسط پزشک متخصص یا جراح ارتوپد یا پزشک طب فیزیکی انجام شود.

اغلب از سونوگرافی برای دقیق هدف‌گرفتن ناحیه تزریق استفاده می‌شود. تزریق ممکن است به‌یک‌باره یا هر هفته و به مدت سه هفته انجام شود.

 

درمان با سلول‌های بنیادی

 

در این پروسه، سلول‌های بنیادی از مغز استخوان یا چربی گرفته شده و سپس به زانوی موردنظر تزریق می‌شوند. از لحاظ تئوری، سلول‌های بنیادی به بازسازی بافت مفصل کمک می‌کنند؛ اما مطالعات نشان داده‌اند بعد از تزریق تنها چند سلول بنیادی دوام می‌آورند یا در مفصل باقی می‌مانند.

مؤثربودن تزریق سلول بنیادی برای درمان زانودرد هنوز ثابت نشده است و بهترشدنی که بیماران از آن حرف می‌زنند ممکن است نتیجه عوامل ضدالتهاب تولید شده از مغز استخوان یا چربی باشد.

درمان با تزریق قرار نیست چیزی را اصلاح یا مداوا کند؛

بلکه با هدف کاهش درد و التهاب و کُند کردن روند پیشرفت بیماری انجام می‌شود.

این درمان‌ها باعث بازسازی غضروف یا تغییری در دوره اوستئوآرتریت نمی‌شوند.

فرایند گرفتن ِ مغز استخوان در اتاق عمل انجام می‌شود نه در مطب پزشک و همین باعث می‌شود نیاز به شرایط و آمادگی‌های خاصی باشد.

تصمیم برای تزریق به زانو باید با کمک پزشکی حاذق و درک این مسئله انجام شود که ممکن است اثر چندانی نداشته باشد. محققان می‌گویند در سال‌های آینده به تزریق‌های مؤثرتری دست پیدا خواهند کرد.

 

لطفا 

نقطه نظرات خود را با ما درمیان بگذارید

از بقیه 472 مطالب آموزنده و به روز سایت ما درقسمت بایگانی بازدید بعمل آورید

تزریقات و پانسمان و خدمات پزشکی و پرستاری درمنزل اصفهان
۱۷ آبان ۰۳ ، ۰۹:۲۰ موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰ نظر

 رابطه ایمپلنت و پوکی استخوان را بدانید

 

رابطه پوکی استخوان و ایمپلنت

 پوکی استخوان بیماری شایعی است که باعث ضعیف و شکننده شدن استخوان‌ها می‌شود و عموماً افراد مسن به‌ویژه زنان یائسه را درگیر می‌کند

ایمپلنت و پوکی استخوان

 پوکی استخوان به وضعیتی گفته می‌شود که در آن بدن استخوان زیادی از دست می‌دهد، استخوان جدید بسیار کمی می‌سازد یا با ترکیبی از هر دو مشکل دست‌وپنجه نرم می‌کند.

به دلیل شیوع بالای این مشکل سلامتی در سالمندان، بخش قابل‌توجهی از متقاضیان دریافت ایمپلنت در سنین بالا پوکی استخوان دارند.

افراد با سن بالا کنجکاوند که رابطه میان ایمپلنت و پوکی استخوان را بدانند و مطمئن شوند که آیا می‌توانند باوجود این بیماری ایمپلنت دندان موفق داشته باشند یا نه.

در مطلب امروز قصد داریم درباره تأثیر پوکی استخوان روی ایمپلنت و راهکارهای مؤثر برای افزایش نرخ موفقیت ایمپلنت در مبتلایان به پوکی استخوان صحبت کنیم.


رابطه ایمپلنت و پوکی استخوان

 ایمپلنت‌های دندانی ریشه‌های مصنوعی دندان هستند که غالباً از تیتانیوم ساخته شده و با جراحی در استخوان فک قرار می‌گیرند.

آن‌ها پایه‌ای قوی برای دندان‌های جایگزین ثابت یا متحرک فراهم می‌کنند.

مهم‌ترین شرط لازم برای دریافت ایمپلنت‌های دندانی موفق، وجود استخوان‌های فک محکم با تراکم کافی است.

توجه داشته باشید که:

    موفقیت ایمپلنت‌های دندانی تا حد زیادی به توانایی استخوان فک برای ادغام با ایمپلنت‌ها در فرایندی به نام osseointegration (هم‌جوشی) بستگی دارد.


    برای افراد مبتلابه پوکی استخوان، پروسه هم‌جوشی استخوان فک با پایه ایمپلنت به‌سختی انجام می‌شود؛ زیرا تراکم استخوان کاهش می‌یابد. درنتیجه فک بیمار پتانسیل کافی برای ترمیم مناسب و ترکیب شدن با پایه ایمپلنت را ندارد.
    در این صورت ایمپلنت دندان در مدت‌زمان کوتاهی شل می‌شود و می‌افتد و به‌اصطلاح شکست می‌خورد.

 

تأثیر پوکی استخوان روی ایمپلنت

 

مشکلات ناشی از پوکی استخوان فقط سیستم حرکتی بدن شما را محدود نمی‌کنند؛ بلکه می‌توانند در روند دریافت درمان‌هایی نظیر ایمپلنت دندان نیز اختلال ایجاد کنند.

 

پوکی استخوان از چند نظر بر ایمپلنت دندان تأثیر می‌گذارد.

 

کاهش کیفیت و کمیت استخوان:

این مورد مهم‌ترین تأثیر پوکی استخوان روی ایمپلنت است. پوکی استخوان به کاهش تراکم و کیفیت استخوان منجر می‌شود؛ بنابراین اجازه نمی‌دهد استخوان فک به‌طور کامل با ایمپلنت دندان ادغام شود و به‌خوبی از آن حمایت کند.

کُند شدن فرایند ترمیم:

 

افراد مبتلابه پوکی استخوان ممکن است بعد از جراحی ایمپلنت روند بهبودی کُند و غیر مؤثری داشته باشند که این مسئله ریسک شکست ایمپلنت را افزایش دهند.

 

تأثیر داروهای پوکی استخوان:

 

برخی از داروهای مورداستفاده برای درمان پوکی استخوان (مانند بیس فسفونات‌ها) می‌توانند بر متابولیسم استخوان تأثیر بگذارند و استخوان‌سازی را کاهش دهند. همچنین این داروها با کاهش کلاژن سازی استخوان، بهبود زخم را به تعویق می‌اندازند. درنتیجه بیس فسفونات‌ها هم در ترکیب استخوان فک با پایه ایمپلنت و هم در روند بهبودی اختلال ایجاد می‌کنند.


آیا کاشت ایمپلنت باوجود پوکی استخوان امکان‌پذیر است؟

همان‌طور که می‌دانید قیمت ایمپلنت دندان در مقایسه با سایر روش‌های دندانپزشکی نسبتاً بالاست؛ به همین خاطر انجام آن به بهترین نحو ممکن و با بیشترین نرخ موفقیت اهمیت ویژه‌ای دارد.

خبر خوب درباره ایمپلنت و پوکی استخوان، آن است که مبتلایان به این بیماری همچنان می‌توانند یک ایمپلنت دندان موفقیت‌آمیز را تجربه کنند. این مسئله بدان معناست که پوکی استخوان به‌تنهایی مانع انجام ایمپلنت دندان نخواهد بود؛ اگرچه می‌تواند محدودیت‌هایی برای متخصص ایمپلنت ایجاد کند. درصورتی‌که قبل از شروع پروسه درمان ایمپلنت درباره پوکی استخوان خود با دندان‌پزشکتان صحبت کنید، او اقدامات پیشگیرانه و درمان‌های جانبی لازم برای افزایش موفقیت ایمپلنت دندان را انجام خواهد داد.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که ایمپلنت دندان می‌تواند در ۸۰ درصد از افراد مبتلابه پوکی استخوان با موفقیت طولانی‌مدت همراه باشد.

 

راهکارهای افزایش موفقیت ایمپلنت و پوکی استخوان

علی‌رغم چالش‌های ناشی از تأثیر پوکی استخوان روی ایمپلنت، چندین راهکار برای افزایش موفقیت ایمپلنت دندان در بیماران مبتلابه پوکی استخوان وجود دارد که مهم‌ترین آن‌ها شامل موارد زیر هستند:

 

ارزیابی جامع:

 

ارزیابی کامل دندانپزشکی و پزشکی در مبتلایان به پوکی استخوان اهمیت بسیاری دارد.

این بررسی شامل ارزیابی تراکم و کیفیت استخوان و همچنین چک کردن داروهایی است که ممکن است بر سلامت استخوان تأثیر بگذارند.

پیوند استخوان:

 

در مواردی که میزان و حجم استخوان فک کافی نیست، دندان‌پزشک با به‌کارگیری روش‌های پیوند استخوان به ساخت استخوان و ایجاد پایه‌ای مستحکم برای ایمپلنت‌ها کمک می‌کند.

 

تکنیک‌های پیشرفته کاشت ایمپلنت:

 

تکنیک‌هایی مانند استفاده از ایمپلنت‌های کوتاه‌تر یا پهن‌تر، دریل با مته‌های مخصوص که استخوان فک را متراکم و فشرده‌تر می‌کنند و همچنین بارگذاری فوری ایمپلنت می‌تواند در بهبود نتایج کاشت ایمپلنت در بیمارانی که کیفیت استخوان ضعیفی دارند مؤثر باشد.

 

نظارت دقیق:

 

پیگیری و نظارت منظم برای اطمینان از ادغام صحیح ایمپلنت‌ها و رفع هرگونه مشکل احتمالی در اسرع وقت می‌تواند شانس موفقیت ایمپلنت را در افراد مبتلابه پوکی استخوان افزایش دهند.

 

سایر مراقبت‌ها:

رعایت برخی نکات مراقبتی قبل و بعد از جراحی نیز می‌تواند در افزایش موفقیت ایمپلنت باوجود پوکی استخوان مؤثر باشد؛ ازجمله:

    ممکن است دندان‌پزشک از شما بخواهد که از چند هفته قبل از جراحی داروی بیس فسفونات را قطع کنید.


    حداقل از ۲ هفته قبل از جراحی ایمپلنت از سیگار و سایر دخانیات استفاده نکنید.


    در صورت صلاحدید پزشک از مکمل‌های کلسیم و ویتامین دی استفاده نمایید.


    از چند هفته قبل تا چند هفته پس از جراحی یک رژیم غذایی متعادل، سالم و سرشار از میوه‌ها و سبزی‌های تازه داشته باشید.


    تا چند هفته اول پس از جراحی از وارد آوردن فشار به محل ایمپلنت و جویدن غذاهای سفت و ترد خودداری کنید.
    رعایت بهداشت دهان و دندان پس از جراحی ایمپلنت اهمیت ویژه‌ای دارد.


    آنتی‌بیوتیک تجویزشده پس از جراحی را به‌طور کامل و منظم مصرف کنید.

 

حرف آخر

 

ارتباط مستقیمی میان ایمپلنت و پوکی استخوان وجود دارد؛

زیرا استخوان ضعیف و متخلخل باعث می‌شود روند هم‌جوشی ایمپلنت با فک بسیار کُند و به‌سختی انجام شود. درحالی‌که پوکی استخوان چالش‌های خاصی را برای موفقیت ایمپلنت دندان ایجاد می‌کند؛ اما لزوماً مانعی بر سر راه دریافت ایمپلنت نخواهد بود. با برنامه‌ریزی دقیق، بهره‌گیری از تکنیک‌های پیشرفته و رعایت دقیق دستورالعمل‌های متخصص ایمپلنت می‌توانید تأثیر پوکی استخوان روی ایمپلنت را به حداقل برسانید و یک درمان موفقیت‌آمیز داشته باشید.

 

 

لطفا 

نقطه نظرات خود را با ما درمیان بگذارید

از بقیه 471 مطالب آموزنده و به روز سایت ما درقسمت بایگانی بازدید بعمل آورید

تزریقات و پانسمان و خدمات پزشکی و پرستاری درمنزل اصفهان
۱۶ آبان ۰۳ ، ۲۳:۲۷ موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰ نظر

 این ۷ درد را در شکم حتما جدی بگیرید

دردهای شکمی


 اگر چه اغلب دل‌درد‌ها بی‌خطر هستند و طی چندین ساعت خود به خود رفع می‌شود، اما بعضی مداومت پیدا کرده و اگر به‌طور اورژانسی مورد درمان قرار نگیرند، جان‌تان را به خطر می‌اندازند. حال اگر می‌خواهید با انواع درد‌های پرخطر و کم خطر در هفت ناحیه از شکم آشنا شوید با ما همراه باشید.

 

۷ درد شکم را جدی بگیرید

 


 شایع‌ترین علت درد در سمت راست شکم آپاندیسیت است،

اما باید توجه داشته باشید که درد آپاندیس در ۲۴‌ساعت اول معمولا دور ناف است و بعد به سمت راست و پایین شکم منتقل می‌شود

هر زمان که دچار دل‌درد می‌شویم اول از همه به فکر سوء‌هاضمه، نفخ، یبوست یا مسمومیت غذایی می‌افتیم! غافل از اینکه درد در هر منطقه از شکم می‌تواند علل و راه‌های درمانی بسیار متفاوتی داشته باشد. از یک نفخ یا کرامپ ساده گرفته تا سنگ کلیه، پانکراتیت، عفونت‌های مثانه، آپاندیسیت، بیماری‌های کیسه صفرا، مشکلات کبدی و حتی سکته قلبی همگی می‌توانند درد‌های شدید یا خفیفی را در بخش‌های مختلف شکم ایجاد کنند. 

اگر چه اغلب دل‌درد‌ها بی‌خطر هستند و طی چندین ساعت خود به خود رفع می‌شود، اما بعضی مداومت پیدا کرده و اگر به‌طور اورژانسی مورد درمان قرار نگیرند، جان‌تان را به خطر می‌اندازند. حال اگر می‌خواهید با انواع درد‌های پرخطر و کم خطر در هفت ناحیه از شکم آشنا شوید با ما همراه باشید.


 ناحیه ۱: بالای ناف زیر دنده‌ها

گاهی اوقات سکته‌های قلبی با درد در این ناحیه خود را نشان می‌دهند؛ به خصوص اگر سن فرد بالا باشد و علائم دیگر سکته مثل تعریق سرد، تهوع و استفراغ نیز وجود داشته باشند.

این درد معمولا با راه رفتن تشدید می‌شود و با استراحت و مصرف قرص زیر زبانی بهبود نمی‌یابد. البته سکته قلبی فقط باعث انتشار درد به این ناحیه می‌شود. به عبارتی لمس همان نقطه از شکم موجب درد نخواهد شد. درست مثل دردی که براثر سکته به دست چپ انتشار پیدا می‌کند. 

از لحاظ آناتومیک نیز شایع‌ترین علت درد در این ناحیه، زخم‌های معده و اثنی عشر هستند.

حال ممکن است زخم ساده باشد و فقط احساس سوزش ایجاد کندیا دچار عارضه شده باشد و دیواره مخاط را سوراخ کرده باشد که در این صورت درد مداوم خواهد بود. درد‌های ناشی از زخم معده معمولا با ناشتا ماندن یا مصرف شربت آلومینیوم‌ام جی کاهش پیدا می‌کنند. درد‌های ناشی از زخم‌های ساده اثنی‌عشر نیز معمولا با غذا خوردن و همچنین مصرف آلومینیوم ام جی اس یا قرص معده فروکش می‌کنند.

از دیگر علل شایع درد در این ناحیه می‌توان به اختلالات پانکراس از جمله پانکراتیت (التهاب لوزالمعده) اشاره کرد. این درد معمولا به پشت انتشار دارد، با خم شدن رو به جلو کمتر می‌شود، با دراز کشیدن به پشت افزایش می‌یابد و مداوم و شدید است.

سنگ‌ها، التهاب‌ها و عفونت‌های کیسه صفرا، بیماری‌های کبد و هپاتیت‌های ویروسی نیز می‌توانند در این ناحیه درد ایجاد کنند.

درد هپاتیت مبهم است و معمولا با علائمی، چون زردی، تهوع، استفراغ، کاهش رنگ مدفوع، افزایش رنگ ادرار، بی اشتهایی و علائم شبیه به سرماخوردگی و آنفلوآنزا، درد‌های عضلانی پراکنده و درد‌های مفصلی همراه است.

 

 ناحیه ۲: بالا راست

علت درد در این منطقه تقریبا مشابه با ناحیه وسط و بالای شکم است.

البته خیلی به ندرت بیماری‌های نیمه تحتانی ریه راست هم می‌توانند در این ناحیه درد ایجاد کند. علاوه بر این، سنگ‌ها و بیماری‌های کیسه صفرا و مشکلات کبدی همگی از عوامل درد در این ناحیه به شمار می‌آیند. درد‌های کیسه صفرا ممکن است به شانه راست هم انتشار پیدا کنند و برعکس درد‌های پانکراس با دراز کشیدن بهتر می‌شوند و با خم شدن افزایش می‌یابند. کسانی که مشکل صفراوی دارند اغلب به دنبال مصرف غذا‌های پرچرب دردشان تشدید می‌شود. در نتیجه بهتر است از مصرف غذا‌های خیلی چرب مثل آبگوشت یا کله‌پاچه خودداری کنند.

 

 ناحیه ۳: بالا چپ

درد در این ناحیه خیلی شایع نیست.

با این حال از آنجاکه معده در این منطقه قرار دارد، بیماری‌های مربوط به آن از جمله زخم‌ها می‌توانند باعث درد در سمت چپ و بالای شکم شوند.

طحال نیز در این منطقه قرار دارد بنابراین اگر بزرگ شود یا در آن آمبولی ایجاد شود باعث بروز درد خواهد شد. درگیری قسمت‌های تحتانی ریه چپ هم می‌توانند در این ناحیه درد ایجاد کنند.

 

 ناحیه ۴: پایین راست

 

 

شایع‌ترین علت درد در این ناحیه آپاندیسیت است،

اما باید توجه داشته باشید که درد آپاندیس در ۲۴‌ساعت اول معمولا دور ناف است و بعد به سمت راست و پایین شکم منتقل می‌شود. در صورت بروز چنین دردی باید در اسرع وقت به اورژانس مراجعه کنید. در این ناحیه همچنین قسمتی از روده بزرگ به نام سکوم قرار دارد بنابراین هر نوع اختلال در آن می‌تواند باعث درد در این منطقه شود.

 

 ناحیه ۵: پایین چپ

درد در این ناحیه می‌تواند ناشی از بیماری دیورتیکولیت (بیرون زدگی مخاط جدار روده بزرگ) باشد که بر اثر یبوست یا بیماری‌های زمینه‌ای ایجاد می‌شود. این وضعیت درمان‌پذیر است، اما اگر درمان نشود ممکن است عود کند. از علائم آن هم می‌توان به درد شکم همراه با دل‌پیچه، تب، تهوع و حساسیت به لمس در ناحیه بیرون زدگی مخاط روده اشاره کرد. درمان آن در موارد خفیف، تغییر رژیم غذایی و استفاده از مواد ملین است. در موارد شدیدتر هم ممکن است نیاز به استراحت، دارو و جراحی وجود داشته باشد.

 

 پایین چپ و راست مشترک

اختلالات و سنگ‌های کلیه می‌توانند باعث درد‌های کولیکی در این دو منطقه شوند؛

دردی که در ابتدا تشدید شونده است و پس از رسیدن به نقطه اوج، ناگهان قطع می‌شود. این درد معمولا به کشاله ران یا حتی بیضه‌ها هم انتشار پیدا می‌کند. در این صورت فرد باید مایعات فراوان و مسکن‌های خوراکی مصرف کند. اما گاهی اوقات درد آنقدر شدید است که مجبور می‌شویم از مسکن‌های وریدی استفاده کنیم. همچنین این افراد باید فعالیت فیزیکی زیادی داشته باشند و ورزش‌های پرشی انجام دهند تا سنگ‌شان دفع شود.

در خانم‌ها نیز بیماری‌های دستگاه تناسلی و التهاب لوله‌های رحم و تخمدان‌های دو طرف می‌توانند عامل درد در ناحیه چپ و راست پایین شکم باشند. در آقایان هم درد‌های پاتولوژیک بیضه‌ها می‌توانند به این دو ناحیه از شکم انتشار پیدا کنند. حتی فتق‌های ناحیه کشاله ران هم باعث انتشار درد به این نواحی می‌شوند.

 

 ناحیه ۶: دور ناف

درد در این ناحیه می‌تواند به دلیل مسمومیت‌های غذایی و التهاب‌های ویروسی یا باکتریایی روده باریک ایجاد شود. البته این التهاب‌ها ممکن است در تمام نواحی شکم هم درد ایجاد کنند. درد‌های ناشی از التهاب‌های ویروسی معمولا مبهم هستند. کم و زیاد می‌شوند و با تهوع، استفراغ و اسهال همراه هستند. در صورتی که اسهال خونی و همراه با تب باشد و بعد از ۴۸ ساعت رو به بهبود نرود فرد باید حتما بستری شود؛ به خصوص اگر بالای ۵۰ سال داشته باشد. 

دیگر بیماری‌های التهابی روده مثل کرون نیز می‌توانند باعث درد‌های مزمن دور ناف شوند. البته در بیماری کرون درد در سمت چپ و پایین شکم نیز ایجاد می‌شود.

از دیگر علل شایع درد‌های شکمی دور ناف و منتشر در کل شکم می‌توان به سندرم روده تحریک پذیر یا IBS اشاره کرد. این اختلال بیشتر بر اثر استرس‌های روحی و روانی به وجود می‌آید و تشخیص آن در آخرین مرحله پس از رد سایر علل شکم درد، مطرح می‌شود.

 

 ناحیه ۷: پایین ناف

 


علت شایع درد در این ناحیه التهاب مثانه، عفونت سیستم ادراری و التهاب دستگاه تناسلی در خانم‌هاست. تخمک گذاری در روز چهاردهم سیکل ماهانه نیز می‌تواند باعث درد زیر ناف شود.

در همین ناحیه یک تا دو روز قبل از قاعدگی هم ممکن است درد ایجاد شود که با علائم دیگری، چون بی حوصلگی و درد سینه همراه است. به مجموعه این علائم PMS یا سندرم قبل از قاعدگی گفته می‌شود و برای درمان آن معمولا از مسکن‌هایی مثل مفنامیک اسید استفاده می‌شود.

 

 به پزشک مراجعه کنید اگر...

 

- دردتان شدید و ناگهانی است و در عملکردتان اختلال ایجاد کرده است.

- همراه با درد شکم، تب، تهوع، استفراغ، اسهال شدید، اسهال خونی و تنگی نفس دارید.

- دردتان مداوم است و بیشتر از ۲۴ ساعت طول کشیده، به خصوص اگر بالای ۵۰ سال دارید.

- شکم‌تان سفت شده است و قادر به اجابت مزاج نیستید.

 

 این نکات را فراموش نکنید:

- اگر اسهال با خون یا تب همراه است از مصرف داروی ضداسهال خودداری کنید.

- اگر علت درد نامشخص است از مصرف دارو‌های ضددرد خودداری کنید؛ چه بسا که بیماری مهمی را مخفی نگه دارید.

- گاهی اوقات درد مربوط به جدار شکم است و می‌تواند کل ناحیه شکم را درگیر سازد. در این صورت ارتباطی با بیماری‌های داخل شکم ندارد بلکه به دلیل درگیری عضله یا مشکلات پوستی ایجاد می‌شود. چنین دردی معمولا به دنبال انقباض دیواره شکم (برای مثال هنگام دراز و نشست) تشدید می‌شود.

- درد‌های ناشی از ریفلاکس یا بازگشت اسید معده معمولا به صورت سوزش در ناحیه پشت و بالای قفسه سینه احساس می‌شوند بنابراین جزء درد‌های شکمی به حساب نمی‌آیند.

- تشخیص علت درد شکم حتما باید توسط پزشک صورت گیرد چرا که بعضی از این درد‌ها مهم و اورژانسی هستند. برای مثال بیمار ممکن است درد آپاندیسیت را با سنگ کلیه اشتباه بگیرد و به موقع به بیمارستان مراجعه نکند. به این ترتیب جانش به خطر می‌افتد.

 منبع: مجله سیب سبز
 
 

لطفا 

نقطه نظرات خود را با ما درمیان بگذارید

از بقیه 470 مطالب آموزنده و به روز سایت ما درقسمت بایگانی بازدید بعمل آورید

تزریقات و پانسمان و خدمات پزشکی و پرستاری درمنزل اصفهان
۰۵ آبان ۰۳ ، ۰۰:۲۱ موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰ نظر